Dieta disociata
Se bazeaza pe principiul consumului de alimente diferite fara a le combina.
Categoriile de alimente :
a) proteine: nuci, carne, peste, produse lactate
b) carbohidrati : peste, orez, legume, cartofi, etc
c) fructe : mere, portocale, mandarine, lamai, kiwi, pepene, capsuni, etc.
Avantaje : – este usor de tinut
- nu te simti flamand atata timp cat respecti indicatiile si combinatiile de alimente sunt cele corecte
- se elimina simptomele de balonare
- duce la scaderea substantiala a greutatii daca este tinuta corespunzator
Dezavantaje :
- alimentele trebuie recomandate cu mare atentie pentru a nu duce la o dieta dezechilibrata cu consecinte in ceea ce priveste deficientele nutritive
- in zilele in care nu se consuma proteine, muschii si organele interne ar putea avea de suferit, adica sa nu functioneze la capacitate maxima
- acest tip de dieta nu este recomandat copiilor si persoanelor active, deoarece acestia au nevoie de un aport ridicat de calorii zilnic
- consumul de fructe fara proteine si grasimi duce la cresterea prea rapida a glicemiei, cu rol negativ asupra insulinei
Dieta Dukan
Se bazeaza pe consumul crescut de proteine si scazut de carbohidrati si are patru faze
- Faza 1- de atac ( 1-7 zile)- in care se recomanda proteina slaba, 1,5 lingurite tarate de ovaz/zi
- Faza 2- de croaziera- in care se alterneaza proteina slaba si legume non-amidonice, plus 2 lingurite cu tarate de ovaz/zi
- Faza 3- de consolidare- in care se consuma nelimitat proteina slaba , legume, niste carbohidrati si grasimi; 2,5 lingurite tarate de ovaz si o zi de proteina slaba saptamanal
- Faza 4- de stabilizare- urmeaza faza de consolidare, dar se pot modifica putin indicatiile atata timp cat greutatea ramane stabila.
Primele doua faze sunt fazele de pierdere in greutate, iar ultimele doua de mentinere.
Avantaje :
- se ajunge repede la satietate
- pierdere rapida in greutate
Dezavantaje:
- este saraca in carbohidrati si grasimi, ceea ce poate duce la deficiente de nutrienti ;
- lipsa carbohidratilor duce la stagnarea procesului de eliminare a kilogramelor in exces
- aparatul renal , cardiovascular si cel gastroduodenal ar putea avea de suferit
- este destul de restrictiva
Dieta grupelor sanguine
Se bazeaza pe principiul consumului de alimente care sunt cel mai bine tolerate de catre grupa sanguină.
Medicul Peter D’Adamo impreuna cu colegii sai au ajuns la urmatoarele concluzii dupa ce au testat reactia fata de anumite alimente, pozitiva sau negativa a mii de pacienti, coreland rezultatele acestor cercetari cu grupa sanguina a pacientilor respectivi :
- Pentru pacientii care au grupa sanguina O – alimentul principal il reprezinta carnea si trebuie sa evite consumul de grau, deoarece nu tolereaza foarte bine glutenul pe care acesta il contine.
- Pentru pacientii care au grupa sanguina A – alimentul esential il reprezinta proteina vegetala si sa evite produsele lactate, deoarece acestea le cresc productia de mucozitati.
- Pentru pacientii care au grupa sanguina B – pot consuma toate genurile de alimente
- Pentru pacientii care au grupa sanguina AB – alimentatie mixta, dar echilibrata.
Avantaje
- recomandarile pentru tipurile AB si B sunt mai bine structurate si pot furniza nutrientii necesari unei vieti sanatoase
- incurajeaza consumul de alimente sanatoase, neprocesate si exercitiile fizice
Dezavantaje
- studiile stiintifice facute nu au sprijit aceasta teorie , adica aceea ca persoanele cu un anumit tip de grupa sanguina care consuma alimentele indicate tipului lor, vor fi mai sanatoase
- este nevoie de suplimente alimentare
- se elimina o mare parte dintr-o clasa de produse( in special pentru tipurile A si 0 ) cu repercursiuni asupra nutrientilor care sa sustina un metabolism sanatos si un stil de viata echilibrat
Dieta mediteraneana
Este un tip de alimentatie specific zonei mediteraneene , bogat in consumul de legume, fructe, peste, fructe de mare, ulei de masline si vin in cantitati moderate.
Principiile dietei mediteraneene pe scurt :
- Consum mare de verdeturi si legume
- Procent mare de lipide monosaturate( ulei de masline)
- Consum mare de cereale ( inclusiv paine integrala)
- Consum moderat de alcool ( 1-2 pahare de vin rosu/zi)
- Consum consistent de fructe
- Consum mare de plante aromatice
- Consum redus de carne si produse din carne
- Consum redus de lapte si produse lactate
Avantaje
- duce la scaderea in greutate , fara a te priva de nutrienti complecsi esentiali pentru o viata sanatoasa
- este simplu de tinut si diversificata
- numeroase studii au aratat ca reduce riscul pentru diabet, colesterol crescut, hipertensiune arteriala, pierderea de memorie, dementa si cancerul de san
- US News si World Report – au anuntat ca dieta mediteraneana in anul 2019 s-a aflat pe primul loc in clasamentul specific dietelor
Dieta DASH
Se bazeza pe consumul bogat in fructe si legume, carne slaba, peste , pasari crescute in curte, lactate cu continut scazut de grasimi, nuci, fasole, cereale integrale
Initial a fost creata cu scopul de a reduce tensiunea arteriala
Puncte de baza- necesarul energetic zilnic este de 2000 cal/zi
Are doua etape:
- prima dureaza doua saptamani si cea de a doua etapa, cea de mentinere care se poate tine pana se ajunge la greutatea dorita. In prima etapa se recomanda continut scazut de carbohidrati si se pot consuma urmatoarele alimente ( peste, carne slaba, oua, fasole, linte, iaurt cu continut scazut de grasimi, avocado, ulei de masline, nuci, legume, exceptie facand cele care contin amidon. Se evita : cartofii, pastele, painea, alimentele cu zahar, laptele, alcoolul
- In cea de a doua etapa, se recomanda consumul de proteine, legume si cereale integrale ( paste integrale, paine integrala, orez brun).
Avantaje
- previne tensiunea
- ajuta la pierderea in greutate
- scade riscul bolilor cardiovasculare, LDL-ului, diabetului, gutei
- nu e restrictiva, e diversificata si aduce aportul complet de nutrienti
Dieta flexitariana
Se bazeaza pe alimentatia vegetariana , dar se poate consuma din cand in cand si carne si peste. Se recomanda surse cat mai bune de proteine ( animale crescute in curte, oua provenite de la gaini de tara, somon salbatic, lactate crude ).
Alimente care trebuie limitate in aceasta dieta : fructele de mare, proteinele animale care include curcan, pui, carne rosie si carne de porc, cereale rafinate prelucrate ( painea alba, orezul alb, paste albe), grasimi animale ( untul, smantana, laptele integral), alimente si bauturi procesate ( chipsuri, produse de patiserie )
Avantaje
- are beneficii pentru sanatate ( se elimina alimentele procesate si rafinate)
- ajuta la pierderea in greutate
- scade riscul de rezistenta la insulina si diabetului de tip 2
- scade riscul obezitatii, hipertensiunii arteriale, bolilor de inima si accidentului vascular cerebral
- este usor de tinut
- este bogata in fructe si legume
- este flexibila
- poate constitui un stil de viata pe termen lung
Dezavantaje
- doar in situatiile in care dietele nu sunt bine planificate si pot duce la un continut scazut de nutrienti cum ar fi ( calciu, zinc, fier, vitamina D, vitamina B12, grasimi omega 3, proteine )
- Dawn Blatner sugereza ca incepatorii sa renunte la carne doua zile pe saptamana , apoi sa continue cu dieta vegetariana trei-patru zile pe saptamana iar la final raman cinci zile fara carne si doua zile cu carne. Zilele cu carne nu trebuie sa fie consecutive.
Dieta Ornish
A fost conceputa in principal pentru a reduce riscul bolilor de inima.
Principiul de baza este legat de consumul de fructe , legume si limitarea consumului de carbohidrati rafinati cum ar fi ( painea alba, cereale rafinate, prajiturile, biscuitii, bauturile acidulate, chipsurile, pastele fainoase ).
Incurajeaza consumul proteinelor provenite din vegetale ( tofu, fasole, iaurt fara grasimi, branza slaba, albus de ou )
Avantaje
- ajuta la pierderea in greutate
- mentine sanatatea inimii, scade riscul pentru diabetul de tip 2 si poate vindeca cancerul de prostata in faza incipienta
- e saraca in sodiu
- incurajeaza exercitiile fizice, mai ales yoga pentru reducerea stresului
Dezavantaje
- deoarece este scazuta in grasimi, nu poate constitui un plan de alimentatie pe termen lung si poate duce la o dieta dezechilibrata cu repercursiuni asupra starii de sanatate
- senzatia de foame poate aparea destul de des
- studiile recente au aratat ca excesul consumului de carbohidrati poate creste riscul de a dezvolta cancer intestinal si cancer de san
- prin consumul aproape vegetarian rezulta deficiente in nutrientii benefici cum ar fi : fier, acizi grasi omega-3, vitamina B12 si aparitia anemiei
Dieta Atkins
Se focuseaza pe alimentatia pe baza de proteine si grasimi , cu un nivel redus de carbohidrati
Are 4 faze ( prima faza dureaza cel putin doua saptamani si poti manca carne rosie/ pui, bacon, sunca, peste, oua , branza si 20 gr/zi de carbohidrati; faza a doua -permite cu 5 gr /saptamana mai multi carbohidrati , sunt permise seminte si nuci si poate dura cat doresti, in functie de greutatea pe care ti-ai propus sa o atingi , slabind cam 1-2 kg/saptamana ; faza a treia – in aceasta faza scapi de ultimele 5 kg nedorite , incepi stabilizarea metabolismului, organismul trebuie sa se familiarizeze cu aceasta greutate ; tot in aceasta etapa se creste cantitatea de carbohidrati cu 5gr in fiecare saptamana ; faza a patra- de mentinere, se creste treptat cantitatea de carbohidrati pana la 80gr/zi- cu pastrarea greutatii )
Avantaje
- permite scaderea rapida in grutate
- -este relativ simplu de tinut
Dezavantaje
- interzisa celor cu boli ale rinichilor, celor cu diabet si boli de ficat
- este dezechilibrata din punct de vedere nutritional
- pot aparea semne de osteoporoza, lipsa de energie, ameteli, dureri de cap, greata, dureri abdominale, deshidratare, constipatie
Slabeste acum cu Programul nostru de Nutritie
Programul nostru nutritional cuprinde cateva etape importante adaptate procesului de slabire si mentenanta. Programul de slabit( ca si perioada) se adapteaza fiecarui pacient in parte, in functie de ceea ce isi doreste si cat isi propune sa slabeasca , bineinteles sfatuit si ghidat de specialist.