Glucidele- constituie cea mai mare parte din hrana obisnuita a omului . Prezenta obligatorie a acestora in ratia alimentara este data de faptul ca ele sunt principii nutritive energizante prin excelenta. Pot fi usor digerate si absorbite si ajuta la metabolizarea altor categorii de principii nutritive, in special , a lipidelor.
Absenta lor din ratia zilnica poate duce la starea de “cetoza “ si ca urmare apar alte tulburari metabolice grave : pierderi consistente de apa si de anumiti electroliti, degradari excesive de proteine musculare, etc.
Glucidele se impart in : monozaharide, dizaharide si polizaharide.
In ratia obisnuita a omului intra urmatoarele glucide : amidonul ( polizaharid din vegetale), zaharoza ( dizaharid din sfecla de zahar sau trestia de zahar), lactoza ( dizaharid din lapte), glucoza si fructoza ( monozaharide din fructe). In organism, toate aceste glucide se transforma in glucoza
Monozaharidele sunt glucide simple care nu pot fi descompuse in alte molecule de zaharuri si se impart in : trioze, tetroze, pentoze, hexoze si heptoze. Mai des intalnite sunt hexozele si pentozele ( arabinoza si xiloza- din fructe precum mere, pere, cirese ). Dintre hexoze, un rol foarte important in nutritie il au glucoza, fructoza si galactoza.
Dizaharidele sunt zaharuri provenite din combinatia a doua hexoze. Cele mai importante dizaharide naturale sunt : zaharoza ( glucoza +fructoza), maltoza ( se obtine prin hidroliza amidonului) , lactoza ( galactoza+ glucoza) si celubioza ( se obtine prin hidroliza celulozei ).
Polizaharidele sunt compusi formati din pentoze si nu au valoare nutritiva, fiind absorbite si excretate , ca atare. Insa, unele pentoze sunt transformate in organism in glucoza , participand astefel in mod direct la implinirea rolurilor acesteia. Se impart in holozide( glicogen, amidon, celuloza) si heterozide ( pectina, hemiceluloza).
Amidonul si glicogenul sunt digerabile. Amidonul este alcatuit din amiloza ( prezenta in interiorul grauntelor de amidon) si amilopectina ( prezenta la exteriorul grauntelui) , reprezentand una dintre sursele energetice importante ale organismelor uman si animal.
Glicogenul contine mai multe lanturi de glucoza , are o configuratie similara cu amilopectina amidonului si se gaseste stocat in ficat si in muschi.
Celuloza este polizaharidul cel mai raspandit in natura, intrand in alcatuirea peretilor celulelor plantelor. Rolul sau este mecanic, nefiind degradata in organismul uman.
Hemicelulozele pot fi partial descompuse si utilizate de catre organism . Se gasesc in pere, piersici, dovlecei, morcovi, sfecla, etc.
Pectinele sunt intalnite in peretele celular al plantelor terestre.
Rolul glucidelor – rol structural ( participa la alcatuirea membranelor celulare, a tesutului nervos si conjunctiv, a hormonilor, anticorpilor, etc) si rol energetic ( hidratii de carbon reprezinta principala sursa a organismului, acoperind mai mult de jumatate din necesarul sau caloric).