Vitamina E sau Tocoferol – acest nume este in legatura cu principala ei functie biologica de a favoriza fertilitatea. Are 4 vitamere ( tocoferol) care se gasesc in natura, sunt semnificativi din punct de vedere dietar si au constitutii chimice asemanatoare. Forma cea mai activa biologic este – alfa-tocoferolul.
Deoarece vitamina E este cuprinsa in lipidele alimentelor, dupa ingerarea acestora ea se elibereaza si se absoarbe la nivelul intestinului subtire in cursul digestiei lipidelor. Ulterior, este transportata de sange la ficat si alte organe.
Cele mai bogate surse de vitamina E sunt : pestele gras ( somon, ton, cod, hering, sardine in ulei), uleiul din germeni de grau, uleiul de floarea soarelui, uleiul de migdale, alune, nuci, arahide, uleiul de masline, porumb, asparagus, ciuperci, avocado, fructe uscate oleaginoase- alune, nuci, germeni de cereale, cereale integrale, orezul brun, ovaz, castane, fasole, carttofi dulci, legume verzi,
Functia biologica :
- are un rol important, functionand ca antioxidant , protejand hematiile fata de diversi oxidanti toxici ( radicali liberi ai oxigenului) ; previne oxidarea unor hormoni hipofizari si suprarenalieni precum si oxidarea altor substante ce sunt utile precum vitamina A si acizii grasi esentiali
- intervine in procesul de reproducere si asigura functionarea glandelor sexuale si glandelor endocrine
- are rol in functionarea sistemului muscular si nervos
Deficienta de vitamina E – este rara si apare mai ales la cei care sufera de afectiuni ce impiedica absorbtia lipidelor si nutrientilor solubili in lipide. Carenta ei, determina probleme neurologice datorita slabei transmisii nervoase avand urmatoarele urmari : distrofii musculare, anemii, moartea embrionilor la femeile insarcinate, necroza hepatica, tremor, probleme legate de vedere ( orbire), dementa, encefalomalacie, cerebromalacie , etc