Vitamina K sau vitamina antihemoragica – este necesara coagularii sangelui si are mai multe vitamere cu structuri chimice asemanatoare. Exista doua vitamine K naturale importante : vitamina K1 , izolata din vegetale si vitamina K2 , izolata din tesuturi animale si bacterii intestinale ( care au capacitatea de a o sintetiza).
Vitamina K din alimentele ingerate este absorbita la nivelul jejunului si acest proces depinde de absorbtia normala a lipidelor. Dupa absorbtie, sub actiunea bilei, vitaminele K naturale -impreuna cu lipidele trec pe cale limfatica in sange care le duce la ficat. Vitaminele K- de sinteza trec direct in torentul sangvin( fiind hidrosolubile). Ficatul este principalul organ de depozitare temporara a vitaminelor K naturale. Vitaminele K de sinteza nu se acumuleaza in ficat, excesul lor eliminandu-se prin urina .
Surse de vitamina K sunt : varza, spanacul, urzici, frunzele de nap, broccoli, conopida, varza de Bruxelles, , gulii, mazare, tomate, sparanghel, varza murata, fasole, pastarnac, fasolea verde, dovleac, seminte de pin; fructe – avocado, fragi, macese, afine, kiwi, prune. Uleiurile vegetale contin vitamina K , in special cel de soia.
Surse de origine animala care contin vitamina K sunt : carnea de pui, ficatul de vita, cotlete de porc, baconul, carnea de vita tocata, piep de rata, , branzeturi , galbenus de ou, , laptele integral, smantana, unt.
Functia biologica :
- cea mai importanta functie a vitaminei K in organism este implicarea ei in procesul coagularii
- contribuie la sanatatea oaselor
- previne calcifierea vaselor de sange, reducand riscul bolilor cardiovasculare
- doza recomandata : la adulti -70-140 micrograme/ zi; sugari intre 0-6 luni- 2 mcg/zi; sugari de la 7-12 luni- 2,5 mcg/zi; copii de la 1-3 ani-3omcg/zi; copii de la 4-8 ani- 55 mcg/zi; copii de la 9-13 ani- 60 mcg/zi; adolescenti de la 14-18 ani- 75 mcg/zi
Deficienta vitaminei K – este foarte rara , deoarece necesarul este asigurat printr-o dieta zilnica obisnuita. Persoanele cu risc crescut pentru deficienta sunt : nou-nascutii, persoanele care au probleme cu ficatul ( alcoolicii), cei cu fibroza chistica, boli intestinale, operatii abdominale recente, bulimicii, cei care iau anti coagulante.
Simptomele deficientei de vitamina K sunt : anemiile, sangerarea gingiilor, sangerarea nazala, sangerare excesiva menstruala.