• Calea Floreasca nr. 114-116
  • Luni-Vineri: 10am to 6pm
  • +4 0742148305

Proteinele – despre proteine

Proteinele – sunt principii nutritive cu rol plastic , in sensul ca sunt necesare pentru cresterea organismului tanar si mentinerea celui adult. In mod normal, in organism are loc o reinnoire proteica zilnica, in proportie de 1-2% din totalul proteinelor corpului. Importanta si necesitatea prezentei proteinelor in ratii, pentru mentinerea bunei functionari a celulelor din  organism si pentru asigurarea refacerii tesuturilor uzate ( piele, par, unghii), rezulta din faptul ca organismul adult elimina zilnic produse azotate prin urina, saliva, fecale, chiar atunci cand el se afla in stare de inanitie. Deoarece in inanitie produsele azotate eliminate provin din degradarea proteinelor tisulare proprii organismului, se intelege ca este neaparat nevoie ca acesta sa primeasca, odata cu ratia, proteine care sa le inlocuiasca pe cele pierdute. Numai asa organismul se poate mentine in stare de “echilibru azotat.” Un organism se afla in echilibru azotat cand consumul de substante azotate, in special proteine, este acoperit de un aport corespunzator de proteine in ratia alimentara. Necesitatea proteinelor in alimentatie pentru asigurarea sintezei de proteine noi in tesuturi este deosebit de importanta in unele stari fiziologice speciale cum ar fi in gestatie si in lactatie.

       Proteinele, aceste substante organice macromoleculare esentiale vietii, sunt formate din aminoacizi iar acestia reprezinta unitatile structurale de baza si in acelasi timp si produsii finali de digestie. Aminoacizii au un rol metabolic deosebit in organism si unii dintre ei pot fi sintetizati si se numesc aminoacizi neesentiali iar altii nu pot fi produsi de catre organism , necesitand a fi procurati prin alimentatie. Acestia poarta denumirea de aminoacizi esentiali.

      Din cei douazeci de aminoacizi care intra in constitutia proteinelor, opt sunt indispensabili : lizina, triptofanul, treonina, metionina, leucina, izoleucina, valina si fenilalanina. Arginina si histidina sunt numai partial esentiali.

       Majoritatea proteinelor care intra in constitutia hranei cuprind toti aminoacizii esentiali in proportii diferite. Referitor la acest lucru, trebuie facute urmatoarele precizari :

  1. cantitatile de aminoacizi esentialidin ratie si proportiile dintre ei trebuie sa fie foarte apropiate de necesarul organismului in acesti aminoacizi
  2. daca un aminoacid esential se afla intr-o cantitate foarte mica sau lipseste in ratia proteica, biosinteza proteinelor in organism scade pana la un nivel foarte redus sau chiar inceteaza
  3. in anumite alimente unul sau mai multi aminoacizi esentiali se pot gasi in cantitati foarte mici in raport cu altii
  4. aminoacidul esential din ratie care se afla in cantitate foarte mica, sau este absent, se numeste aminoacid limitant
  5. aminoacidul esential limitant este factorul determinant pentru stabilirea cantitatii si calitatii proteinei utilizata in organism

       Concluzia este ca nu toate proteinele din ratie sunt in masura sa procure toti aminoacizii esentiali si sa acopere nevoile azotate ale organismului, adica sa se transforme in proteine proprii lui. Aceasta insusire se numeste valoare biologica sau metabolica a proteinelor.

        Din acest punct de vedere proteinele se impart in : proteine complete ( din carne, lapte, oua, peste),  proteine partial complete ( gliadina continuta in cereale) si proteine total incomplete ( gelatina si zeina din porumb ).

        Rolul proteinelor in organism – indeplinesc functii multiple. In primul rand au rol structural, intrand in componenta tuturor celulelor si furnizeaza materialul necesar refacerii si cresterii tesuturilor. Proteinele mai intervin in reglarea diferitelor procese metabolice prin intermedoiul biocatalizatorilor in a caror structura intra substante proteice. Reglarea schimburilor hidrice dintre sectorul intra- si extra- vascular se face prin intermediul proteinelor plasmatice. 

         Proteinele au capacitatea de a induce declansarea proceselor imunitare , cu formarea complexului antigen-anticorp si aparitia raspunsului imun.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

You may use these <abbr title="HyperText Markup Language">HTML</abbr> tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

*