• Calea Floreasca nr. 114-116
  • Luni-Vineri: 10am to 6pm
  • +4 0742148305

Vitaminele – despre vitamine

Vitaminele – sunt o categorie de substante strict necesare animalelor superioare,  care nu pot fi sintetizate in organismul lor si care au un rol functional in procesele metabolice.

         Pentru implinirea  tuturor rolurilor functionale ale vitaminelor, organismul omului are nevoie de cantitati foarte mici, dar in mod constant. Altfel, ajung sa se declanseze anumite stari patologice specifice, numite avitaminoze.

                     Vitaminele au structuri chimice foarte variate si din aceasta cauza, ele nu s-au clasificat conform structurii ci s-a stabilit drept criteriu de clasificare o insusire fizica si anume solubilitatea.

        Din punct de vedere al solubilitatii, vitaminele se impart in doua categorii : vitamine hidrosolubile ( cele cu molecule polare, solubile in apa) si vitamine liposolubile ( cele cu molecule apolare, solubile in grasimi ). Prima categorie cuprinde vitaminele din complexul B ( B1, B2 = G,  B3 = PP, B5, B6, B7=H, B9=M, , B12) si vitamina C.  A doua categorie cuprinde vitaminele : A, D, E, K si F.

       Vitaminele hidrosolubile– sunt furnizate organismelor prin alimentatie sau sintetizate de catre bacteriile intestinale. “ Complexul B” este un grup de cel putin 8 vitamine hidrosolubile si care se gasesc impreuna in natura, fiind intr-o stransa inter-relatie functionala. Toate vitaminele din complexul B sunt cofactori in diverse reactii enzimatice, in special ele joaca rol de coenzime in cele mai importante reactii metabolice.

       Vitamina B1 sau Tiamina – se gaseste in mod natural in mazare verde, spanac, ficat, carne de vita, carne de porc, nuci, fistic, soia, boabe intregi de cereale, paine, drojdie si legume. 

       Functia biologica :

  • este necesara in cantitati mici pentru un metabolism normal
  • este implicat in coordonarea complexa a ciclului Krebs
  • este esentiala pentru o  crestere si dezvoltare normala
  • contribuie la mentinerea in bune conditii a functiilor inimii, sistemului nervos si a celui digestiv
  • doza zilnica minima considerata necesara in cele mai multe tari este de 1,4mg.

      Deficienta sistematica de tiamina poate conduce la o serie de probleme incluzand neurodegenerarea , slabirea si chiar deces.  Lipsa de tiamina poate fi cauzata de malnutritie, alcoolism, o dieta bogata in tiaminaza ( pesti de apa dulce cruzi, crustacee crude, ferigi ) si alimente bogate in factori anti-tiaminici cum ar fi ceaiul, cafeaua, etc.

        Unele dintre cele mai cunoscute boli determinate de deficienta de vitamina B1 sunt beriberi si sindromul Wernicke-Korsakoff.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

You may use these <abbr title="HyperText Markup Language">HTML</abbr> tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

*