Vitamina B1 sau Tiamina – se gaseste in mod natural in mazare verde, spanac, ficat, carne de vita, carne de porc, nuci, fistic, soia, boabe intregi de cereale, paine, drojdie si legume.
Functia biologica :
- este necesara in cantitati mici pentru un metabolism normal
- este implicat in coordonarea complexa a ciclului Krebs
- este esentiala pentru o crestere si dezvoltare normala
- contribuie la mentinerea in bune conditii a functiilor inimii, sistemului nervos si a celui digestiv
- doza zilnica minima considerata necesara in cele mai multe tari este de 1,4mg.
Deficienta sistematica de tiamina poate conduce la o serie de probleme incluzand neurodegenerarea , slabirea si chiar deces. Lipsa de tiamina poate fi cauzata de malnutritie, alcoolism, o dieta bogata in tiaminaza ( pesti de apa dulce cruzi, crustacee crude, ferigi ) si alimente bogate in factori anti-tiaminici cum ar fi ceaiul, cafeaua, etc.
Unele dintre cele mai cunoscute boli determinate de deficienta de vitamina B1 sunt beriberi si sindromul Wernicke-Korsakoff.