Vitamina B2 sau vitamina G sau Riboflavina – este sintetizata de cele mai multe plante si microorganisme, dar animalele trebuie sa o obtina din dieta. Dintre alimentele cu continut bogat in riboflavina putem preciza : lactatele, laptele, legumele frunzoase, drojdia, soia, granele intregi, fructele, ficatul, rinichii, albusul de ou, branza si carnea proaspata.
Functia biologica :
– este un micronutrient care se absoarbe usor si are un rol cheie in pastrarea sanatatii umane si animale
– desi este necesara in cantitati mici, joaca un rol important in metabolismul energetic, metabolismul grasimilor, carbohidratilor, proteinelor si corpilor cetonici
– este implicata in sustinerea sistemului imunitar, sistemului nervos, formarea celulelor rosii, reproductia celulara pentru pastrarea sanatatii pielii, parului, unghiilor, membranelor mucoaselor si ochilor, activarea vitaminelor B6 ( piridoxina ) si B9 ( acidul folic)
– doza zilnica recomandata variaza cu varsta : de la 0,4 mg/zi pentru copiii sub 6 luni la 1,8 mg/zi pentru tineri intre 15 si 18 ani; copiii au nevoie de 0,5 mg/zi de la 6 luni la 1 an ; 0,8mg/zi de la 1 an la 3 ani si 1,2 mg/zi intre 7 si 10 ani
– femeile necesita 1,3 mg/zi intre 11 si 50 ani si 1,2 mg/zi dupa aceasta varsta
-barbatii au nevoie de de 1,5 mg/zi intre 11 si 14 ani, 1,7 mg/zi intre 19-50 ani si 1,4 mg/zi dupa varsta de 51 ani
Riboflavina este excretata continuu prin urina de persoanele sanatoase si de aceea daca dieta nu este corespunzatoare, deficienta devine relativ obisnuita. Deficienta de vitamina B2 este intotdeauna insotita de deficienta altor vitamine si este cunoscuta ca ariboflavinoza . Aceasta se smanifesta prin : stomatita angulara, chelita, glosita( “ sindromul limbii arzatoare sau limba neteda “) , dermatita seboreioca, vascularizarea corneelor si senzitivitatea ochilor la lumina, cheratita, anemie normocitara. La copii deficitul poate duce la retard de crestere.