Vitamina F (acizii grasi esentiali) – nu pot fi in nici un fel sintetizati de catre organismul uman si trebuie obtinuti prin dieta .
Unele dintre cele mai bogate surse de vitamina F sunt : pestele, crustaceele, lintea, uleiul de rapita, uleiul de soia, semintele de mac, semintele de florea soarelui, nucile, legumele frunzoase, etc.
Functia biologica :
- actioneaza pentru mentinerea rezervei de vitamina A si faciliteaza activitatea vitaminei A in tesuturi
- reduce continutul colesterolului in sange si are un rol important in viata si moartea celulelor cardiace
- este antiaterosclerotica , fiind si un factor de crestere si de sustinere a functiei antitoxice a ficatului
- ajuta la mentinerea permeabilitatii normale a membranelor celulare si nu permite migrarea bacteriilor intestinale producatoare de toxine
- contribuie la sanatatea pielii si parului
- se presupune ca este implicata si in producetrea de prostaglandine care controleaza metabolismul
- dozele zilnice necesare nu au fost deocamdata stabilite
Deficienta de vitamina F :
Acizii grasi esentiali sunt implicati in numeroase procese metabolice si nu exista dovezi ale deficientelor de acizi grasi sau de balanta dezechilibrata privind acizii grasi esentiali,dar lipsa lor poate fi cauza a diferite afectiuni, inclusiv osteoporoza si determina simptome ca : pierderea parului, , eczeme, acnee infantila, arterite, flebite, angina pectorala, infarct miocardic, cresterea nivelului colesterolului in sange, hematurie, leziuni renale, tulburari hepatice si nervoase.