• Calea Floreasca nr. 114-116
  • Luni-Vineri: 10am to 6pm
  • +4 0742148305

Blog

Vitamina F (acizii grasi esentiali)

       Vitamina F (acizii grasi esentiali)  – nu pot fi in nici un fel sintetizati de catre organismul uman si trebuie obtinuti prin dieta . 

       Unele dintre cele mai bogate surse de vitamina F sunt : pestele, crustaceele, lintea, uleiul de rapita, uleiul de soia, semintele de mac, semintele de florea soarelui, nucile, legumele frunzoase, etc.

      Functia biologica :

  • actioneaza pentru mentinerea rezervei de vitamina A si faciliteaza activitatea vitaminei A in tesuturi
  • reduce continutul colesterolului in sange si are un rol important in viata si moartea celulelor cardiace
  • este antiaterosclerotica , fiind si un factor de crestere si de sustinere a functiei antitoxice a ficatului
  • ajuta la mentinerea permeabilitatii normale a membranelor celulare si nu permite migrarea bacteriilor intestinale producatoare de toxine
  • contribuie la sanatatea pielii si parului
  • se presupune ca este implicata si in producetrea de prostaglandine care controleaza metabolismul
  • dozele zilnice necesare nu au fost deocamdata stabilite

     Deficienta de vitamina  F :

     Acizii grasi esentiali sunt implicati in numeroase procese metabolice si nu exista dovezi ale deficientelor de acizi grasi sau de balanta dezechilibrata privind acizii grasi esentiali,dar lipsa lor poate fi cauza a diferite afectiuni, inclusiv osteoporoza si determina simptome ca : pierderea parului, , eczeme, acnee infantila, arterite, flebite, angina pectorala, infarct miocardic,  cresterea nivelului colesterolului in sange, hematurie, leziuni renale, tulburari hepatice si nervoase.

Vitamina K sau vitamina antihemoragica

Vitamina K sau vitamina antihemoragica – este necesara coagularii sangelui si are mai multe vitamere cu structuri chimice asemanatoare. Exista doua vitamine K naturale importante : vitamina K1 , izolata din vegetale si vitamina K2 , izolata din tesuturi animale si bacterii intestinale ( care au capacitatea de a o sintetiza). 

       Vitamina K din alimentele ingerate este absorbita la nivelul jejunului si acest proces depinde de absorbtia normala a lipidelor. Dupa absorbtie, sub actiunea bilei, vitaminele K naturale -impreuna cu lipidele trec pe cale limfatica in sange care le duce la ficat. Vitaminele K- de sinteza trec direct in torentul sangvin( fiind hidrosolubile). Ficatul este principalul organ de depozitare temporara a vitaminelor K naturale. Vitaminele K de sinteza nu se acumuleaza in ficat, excesul lor eliminandu-se prin urina .

      Surse de vitamina K sunt : varza, spanacul, urzici, frunzele  de nap, broccoli, conopida, varza de Bruxelles, , gulii, mazare, tomate, sparanghel, varza murata, fasole, pastarnac, fasolea verde, dovleac, seminte de pin; fructe – avocado, fragi, macese, afine, kiwi, prune. Uleiurile vegetale contin vitamina K , in special cel de soia.

      Surse de origine animala care contin vitamina K sunt : carnea de pui, ficatul de vita, cotlete de porc, baconul, carnea de vita tocata, piep de rata, , branzeturi , galbenus de ou, , laptele integral, smantana, unt.

      Functia biologica :

  • cea mai importanta functie a vitaminei K in organism este implicarea ei in procesul coagularii
  • contribuie la sanatatea oaselor 
  • previne calcifierea vaselor de sange, reducand riscul bolilor cardiovasculare
  • doza recomandata : la adulti -70-140 micrograme/ zi; sugari intre 0-6 luni- 2 mcg/zi; sugari de la 7-12 luni- 2,5 mcg/zi; copii de la 1-3 ani-3omcg/zi; copii de la 4-8 ani- 55 mcg/zi; copii de la 9-13 ani- 60 mcg/zi; adolescenti de la 14-18 ani- 75 mcg/zi

       Deficienta vitaminei K – este foarte rara , deoarece necesarul este asigurat printr-o dieta zilnica obisnuita. Persoanele cu risc crescut pentru deficienta sunt : nou-nascutii, persoanele care au probleme cu ficatul ( alcoolicii), cei cu fibroza chistica, boli intestinale, operatii abdominale recente, bulimicii, cei care iau anti coagulante.

           Simptomele deficientei de vitamina K sunt : anemiile, sangerarea gingiilor, sangerarea nazala, sangerare excesiva menstruala.

Vitamina E sau Tocoferol

      Vitamina E sau Tocoferol – acest nume este in legatura cu principala ei functie biologica de a favoriza fertilitatea. Are 4 vitamere ( tocoferol) care se gasesc in natura, sunt semnificativi din punct de vedere dietar si au constitutii chimice asemanatoare. Forma cea mai activa biologic este – alfa-tocoferolul.

      Deoarece vitamina E este cuprinsa in lipidele alimentelor, dupa ingerarea acestora ea se elibereaza si se absoarbe la nivelul intestinului subtire in cursul digestiei lipidelor. Ulterior, este transportata de sange la ficat si alte organe.

       Cele mai bogate surse de vitamina E sunt : pestele gras ( somon, ton, cod, hering, sardine in ulei), uleiul din germeni de grau, uleiul de floarea soarelui, uleiul de migdale, alune, nuci, arahide, uleiul de masline, porumb, asparagus, ciuperci, avocado, fructe uscate oleaginoase- alune, nuci, germeni de cereale, cereale integrale, orezul brun, ovaz, castane, fasole, carttofi dulci, legume verzi, 

      Functia biologica :

  • are un rol important, functionand ca antioxidant , protejand hematiile fata de diversi oxidanti toxici ( radicali liberi ai oxigenului) ; previne oxidarea unor hormoni hipofizari si suprarenalieni precum si oxidarea altor substante ce sunt utile precum vitamina A si acizii grasi esentiali
  • intervine in procesul de reproducere si asigura functionarea glandelor sexuale si glandelor endocrine
  • are rol in functionarea sistemului muscular si nervos

       Deficienta de vitamina E – este rara si apare mai ales la cei care sufera de afectiuni ce impiedica absorbtia lipidelor si nutrientilor solubili in lipide. Carenta ei, determina probleme neurologice datorita slabei transmisii nervoase avand urmatoarele urmari : distrofii musculare, anemii, moartea embrionilor la femeile insarcinate, necroza hepatica, tremor, probleme legate de vedere ( orbire), dementa, encefalomalacie, cerebromalacie , etc

Vitamina D

     Vitamina D – ca si vitamina A, are mai multe vitamere si mai multe provitamine D. Dintre ele, cele mai importante din punct de vedere al actiunii biologice si al rolurilor metabolice pe care le indeplinesc – sunt vitaminele D2( ergocalciferol) si D3 (colecalciferol) .

    Vitamina D din alimentele ingerate este supusa , ca si grasimile,  actiunii emulsifiante a bilei, apoi este absorbita prin regiunea proximala a intestinului subtire. De la acest nivel, transportul prin sange al vitaminei D implica unirea sa cu o polipeptida ( sintetizata in ficat) si care are mobilitate alfa-globulinica. In acest fel, vitamina D2( sau D3) ajunge in ficat. Tot la ficat ajunge prin sange si vitamina D3, formata din 7-dehidrocolesterol- in piele, sub actiunea radiatiilor ultraviolete din lumina solara.

      Surse alimentare de vitamina D : ulei de peste, peste ( somon, hering, sardine, ton, tipar, cod ) , oua, carnea, ficat, cereale integrale, migdale, avocado.

      Functia biologica :

  • detine un rol major in metabolismul calciului si fosforului
  • contribuie la mentinerea sanatoasa a sistemului osos
  • inhiba secretia hormonului paratiroidian de catre glanda paratiroida
  • influenteaza sistemul imunitar prin sustinerea fagocitozei, activitatii anti-tumorale si functiilor imunomodulatorii
  • contribuie la prevenirea bolilor cardiovascvulare
  • doza zilnica exacta , care nu afecteaza persoana nu se cunoaste  cu precizie, dar se considera ca o doza de 250 micrograme/zi la adultii sanatosi este adecvata si o doza de 2500 micrograme/zi  poate produce toxicitate in cateva luni;  o doza de 25 micrograme /zi la copii  este optima  si concentratii de 1000 micrograme micrograme/zi produc toxicitate intr-o perioada de 1-4 luni.
  • Doze recomandate : sugari 0-6 luni- 4mg/zi, bebelusi de la 7-12 luni -5 mg/zi, copii intre 1-3 ani- 6 mg/zi; copii intre 4-8 ani- 7 mg/zi, copii intre 9-13 ani- 11 mg/zi ; pentru persoanele peste 14 ani- 15 mg/zi

       Deficienta de vitamina D – poate fi rezultatul unui numar de factori cum sunt : lipsa expunerii la soare, dereglari in procesul de absorbtie din tractul gastrointestinal, factori care tulbura procesul de transformare a vitaminei D in forma activa in ficat si in rinichi, deficiente corporale ( obezitatea, culoare pielii).

       Carentele mari de vitamina D pot duce la urmatoarele boli : rahitismul ( la copii), osteomalacie ( la adulti), , osteoporoza.  

       Deficienta de vitamina  D poate fi de asemenea corelata cu cresterea susceptibilitatii fata de unele boli cronice cum ar fi : TBC-ul, cancerul, HTA, scleroza multipla, dureri cronice,  cardiopatii ischemice, paradontoza, probleme cognitive ca pierderi de memorie sau confuzie, diabet tip 1, sindrom metabolic, probleme de fertilitate.

Vitamina A – despre vitamina A

Vitamina A ( retinolul) – numele de vitamina A este generic, valabil pentru mai multe vitamere ale sale, avand activitatea biologica a vitaminei A1 ( primul produs izolat). Numele retinol, se datoreaza faptului ca este un alcool inrudit imediat cu retinalul care intra in constitutia bastonaselor din retina .

      Printre cele mai bogate surse de vitamina A amintim : oua, ficat, lapte, unt, ton, heringi, sardine, legumele si fructele verde inchis, galbene si portocalii ( portocale, morcovi,mango , spanac, ardei )

     Functia biologica :

  • joaca un rol important intr-o varietate de functii ale organismului uman : vedere, transcriptia genetica, functia imuna, dezvoltare embrionara, reproducerre
  • intervine in metabolismul osos, hematopoieza, protectia pielii, reduce riscul de cancer si boli de inima
  • are activitate antioxidanta, creste rezistenta la infectii
  • doza recomandata  : 5000 Ui

      Deficienta de vitamina A – efectele sunt urmatoarele : nictalopia, xeroftalmia, conjunctivite, keratomalacia ( distrugerea corneei, urmata de orbirea totala), scaderea imunitatii, hipokeratoza, descuamarea pielii, afectarea captuselii sistemelor respiratorii si urinare urmata de infectia acestora , deficiente dentare.