Vitamina A ( retinolul) – numele de vitamina A este generic, valabil pentru mai multe vitamere ale sale, avand activitatea biologica a vitaminei A1 ( primul produs izolat). Numele retinol, se datoreaza faptului ca este un alcool inrudit imediat cu retinalul care intra in constitutia bastonaselor din retina .
Printre cele mai bogate surse de vitamina A amintim : oua, ficat, lapte, unt, ton, heringi, sardine, legumele si fructele verde inchis, galbene si portocalii ( portocale, morcovi,mango , spanac, ardei )
Functia biologica :
- joaca un rol important intr-o varietate de functii ale organismului uman : vedere, transcriptia genetica, functia imuna, dezvoltare embrionara, reproducerre
- intervine in metabolismul osos, hematopoieza, protectia pielii, reduce riscul de cancer si boli de inima
- are activitate antioxidanta, creste rezistenta la infectii
- doza recomandata : 5000 Ui
Deficienta de vitamina A – efectele sunt urmatoarele : nictalopia, xeroftalmia, conjunctivite, keratomalacia ( distrugerea corneei, urmata de orbirea totala), scaderea imunitatii, hipokeratoza, descuamarea pielii, afectarea captuselii sistemelor respiratorii si urinare urmata de infectia acestora , deficiente dentare.