Vitaminele liposolubile – in organism, aceste vitamine provenite din alimente ingerate , se comporta la fel cu grasimile ratiei si utilizarea lor depinde in mare masura de metabolismul lipidelor. Astfel, pentru a putea fi absorbite din intestin, vitaminele liposolubile necesita absorbtia normala a grasimilor din hrana. Dupa absorbtie, vitaminele liposolubile sunt transportate-prin chilomicroni- la ficat si apoi depozitate; in ficat-vitaminele A,D si K iar in tesutul adipos – vitamina E.
Spre deosebire de cele hidrosolubile, vitaminele liposolubile sunt vehiculate prin sange de catre anumite lipoproteine ( unite cu ele).
In organism vitaminele liposolubile indeplinesc functii importante foarte diferite ( vitamina A- este necesara mai ales in procesul vederii, vitamina D- este direct implicata in metabolismul calciului si fosforului, vitamina E -joaca un rol de antioxidant iar vitamina K- este absolut necesara in coagularea sangelui ). Trebuie amintit ca vitamina D ( colecalciferolul) nu se mai considera vitamina propriu-zisa ci pro-hormon, conform conceptiilor biochimice.