• Calea Floreasca nr. 114-116
  • Luni-Vineri: 10am to 6pm
  • +4 0742148305

Vitamina D

     Vitamina D – ca si vitamina A, are mai multe vitamere si mai multe provitamine D. Dintre ele, cele mai importante din punct de vedere al actiunii biologice si al rolurilor metabolice pe care le indeplinesc – sunt vitaminele D2( ergocalciferol) si D3 (colecalciferol) .

    Vitamina D din alimentele ingerate este supusa , ca si grasimile,  actiunii emulsifiante a bilei, apoi este absorbita prin regiunea proximala a intestinului subtire. De la acest nivel, transportul prin sange al vitaminei D implica unirea sa cu o polipeptida ( sintetizata in ficat) si care are mobilitate alfa-globulinica. In acest fel, vitamina D2( sau D3) ajunge in ficat. Tot la ficat ajunge prin sange si vitamina D3, formata din 7-dehidrocolesterol- in piele, sub actiunea radiatiilor ultraviolete din lumina solara.

      Surse alimentare de vitamina D : ulei de peste, peste ( somon, hering, sardine, ton, tipar, cod ) , oua, carnea, ficat, cereale integrale, migdale, avocado.

      Functia biologica :

  • detine un rol major in metabolismul calciului si fosforului
  • contribuie la mentinerea sanatoasa a sistemului osos
  • inhiba secretia hormonului paratiroidian de catre glanda paratiroida
  • influenteaza sistemul imunitar prin sustinerea fagocitozei, activitatii anti-tumorale si functiilor imunomodulatorii
  • contribuie la prevenirea bolilor cardiovascvulare
  • doza zilnica exacta , care nu afecteaza persoana nu se cunoaste  cu precizie, dar se considera ca o doza de 250 micrograme/zi la adultii sanatosi este adecvata si o doza de 2500 micrograme/zi  poate produce toxicitate in cateva luni;  o doza de 25 micrograme /zi la copii  este optima  si concentratii de 1000 micrograme micrograme/zi produc toxicitate intr-o perioada de 1-4 luni.
  • Doze recomandate : sugari 0-6 luni- 4mg/zi, bebelusi de la 7-12 luni -5 mg/zi, copii intre 1-3 ani- 6 mg/zi; copii intre 4-8 ani- 7 mg/zi, copii intre 9-13 ani- 11 mg/zi ; pentru persoanele peste 14 ani- 15 mg/zi

       Deficienta de vitamina D – poate fi rezultatul unui numar de factori cum sunt : lipsa expunerii la soare, dereglari in procesul de absorbtie din tractul gastrointestinal, factori care tulbura procesul de transformare a vitaminei D in forma activa in ficat si in rinichi, deficiente corporale ( obezitatea, culoare pielii).

       Carentele mari de vitamina D pot duce la urmatoarele boli : rahitismul ( la copii), osteomalacie ( la adulti), , osteoporoza.  

       Deficienta de vitamina  D poate fi de asemenea corelata cu cresterea susceptibilitatii fata de unele boli cronice cum ar fi : TBC-ul, cancerul, HTA, scleroza multipla, dureri cronice,  cardiopatii ischemice, paradontoza, probleme cognitive ca pierderi de memorie sau confuzie, diabet tip 1, sindrom metabolic, probleme de fertilitate.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

You may use these <abbr title="HyperText Markup Language">HTML</abbr> tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

*