Vitamina B12 sau Ciancobalamina – implineste rol de vitamina antipernicioasa pentru om si este factor de crestere pentru microorganisme. Nu poate fi produsa de plante si animale , ci doar bacteriile au sistemul enzimatic necesar pentru a o produce. Poarta indicele 12 fiind considerata al 12-lea produs izolat din complexul B. Numele de “ciancobalamina”este datorat constitutiei sale chimice deoarece contine in molecula o grupare cian si un ion de cobalt.
Vitamina B 12 – este din punct de vedere chimic, cea mai complexa vitamina si este formata dintr-un nucleu porfirinic similar cu cel al hemului, clorofilei si citocromului.
Pentru om, sursele naturale de vitamina B 12 sunt : carnea ( ficatul, crustaceele, de vita, de porc, mielul, pasari de curte), pestele, lactatele ( lapte, branza, iaurt), oule.
Functia biologica :
- rol cheie in functionarea creierului, sistemului nervos
- este implicata in formarea globulelor rosii , in reglarea AND-ului si producerea de energie
- contribuie la sinteza acizilor grasi
- stimuleaza activitatea tractului intestinal
- este utilizata pentru regenerarea acidului folic
- doze recomandate : sugari de la 0-6 luni 0,4 micrograme/zi; bebelusi ( 7-12 luni) 0,5 micrograme/zi; copii ( 1-3 ani) 0,9 micrograme/zi; copii ( 4-8 ani) 1,2 micrograme/zi; copii( 9-13 ani) 1,8 micrograme/zi; adolescenti peste 14 2,4 micrograme/zi; adulti 2-3 micrograme/zi; femei insarcinate 2,6 micrograme/zi; femeile care alapteaza 2,8 micrograme/zi
Deficienta de vitamina B12 – poate determina deteriorari severe si ireversibile, in special la nivelul creierului si sistemului nervos. La nivele usor scazute apar urmatoarele simptome -oboseala, depresie, memorie slaba,tulburari de respiratie, paloare, tahicardie. Alte simptome care pot aparea datorate deficientei de vitamina B12 sunt mania si psihoza.
Principala boala grava determinata de deficienta de vitamina B12 este boala Birmer sau anemia pernicioasa. Aceasta se caracterizeaza printr-o triada de simptome :
- anemie megaloblastica
- simptome gastrointestinale
- simptome neurologice
Fiecare dintre aceste simptome se poate manifesta singura sau impreuna cu celelalte. Pe parcursul bolii apar: iritabilitate, probleme de concentrare, stare depresiva, complexul parafrenie.