• Calea Floreasca nr. 114-116
  • Luni-Vineri: 10am to 6pm
  • +4 0742148305

Vitamina B9 sau vitamina M sau Acidul folic

Vitamina B9 sau vitamina M sau Acidul folic – reprezinta vitamina hidrosolubila B9, care este esentiala pentru numeroase functii ale organismului animal, de la sinteza nucleotidelor la remetilarea homocisteinei. Este foarte importanta in procesul de diviziune rapida celulara si de crestere.

      Acidul folic se gaseste in : legume frunzoase ( salata, spanac ,etc), nap verde, sparanghel, broccoli, conopida, fasole uscata, mazare uscata,linte,  seminte de floarea soarelui, fructe, unele cereale, galbenus de ou, ficat.

     Functia biologica :

  • are rol de transportor al unor entitati cuprinzand cate un atom de carbon si care sunt folosite in multe biosinteze
  • contribuie la producerea AND-ului si ARN-ului
  • este necesar pentru producerea si mentinerea noilor celule, mai ales in perioadele cu diviziune rapida celulara, cum sunt cele de sarcina si din copilarie
  • alaturi de vitamina B6 si B12 participa la mentinerea nivelului de homocisteina
  • previne aparitia malformatiilor ( spina bifida)
  • necesarul zilnic de folat este de 400 micrograme pentru persoane peste 19 ani; 600 micrograme pentru femeile insarcinate; 500 micrograme pentru femeile care alapteaza

      Deficienta de acid folic -se manifesta prin : lipsa apetitului, pierdere in greutate, slabiciune, cefalee, limba inflamata si dureroasa, gingivita, probleme de crestere, palpitatii, irascibilitate, comportament dezordonat.

     Deficienta la sugari si copii determina incetinirea cresterii iar la adulti un semn de deficienta avansata este anemia( macrocitara, megaloblastica).

    In cazul gravidelor ( mai ales in primele 4 saptamani) deficienta de acid folic conduce la defecte in canalele neurale, afectand embrionii .

    Cunoscandu-se implicatiile pe care le poate produce deficienta de acid folic, in unele tari dezvoltate fortificarea cu acid folic este obligatorie. Astfel, in SUA, Australia, Noua Zeelanda, Canada, Marea Britanie, Maroc , tarile de vest europene si in unele tari ex-sovietice s-a introdus acidul folic in produse cum sunt painea si faina.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

You may use these <abbr title="HyperText Markup Language">HTML</abbr> tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

*