• Calea Floreasca nr. 114-116
  • Luni-Vineri: 10am to 6pm
  • +4 0742148305

Vitamina B7 sau Vitamina H sau Biotina

      Vitamina B7 sau Vitamina H sau Biotina – este un micronutrient apartinand complexului B vitaminic ; este vitamina pentru om si animalele superioare iar pentru drojdii, ciuperci si bacterii este factor de crestere.

       Sursele bogate in biotina sunt : ficatul, rinichiul, scoicile, somonul, homarul, lactatele, drojdia, conopida, pieptul de pui.

      Functia biologica :

  • participa in mod constant la metabolismul lipidelor , formarea si degradarea oxidativa a acizilor grasi
  • participa la metabolismul glucidelor, carboxilarea acidului piruvic pentru formarea acidului oxalacetic
  • de asemenea intervine si in alte reactii importante care necesita fixarea dioxidului de carbon pe unii metaboliti , functionand cu rol de coenzima
  • ia parte la reactii de carboxilare
  • intervine in replicarea si transcrierea ADN-ului
  • contribuie la mentinerea nivelului normal de glucide in sange
  • ca si doza zilnica, specialistii recomanda intre 12-100mcg biotina pe zi ;in caz de deficit se poate administra si o doza de 10mg/zi ; recomandarea pentru femeile insarcinate 30mcg/zi iar cele care alapteaza 35mcg/zi ; pentru bebelusii pana la 12 luni  7mcg/zi, pentru copiii de 1-3 ani 8 mcg/zi, pentru copiii intre 4-8 ani 12 mcg/zi, pentru copiii intre 9-13 ani 20 mcg/zi si 25 mcg pentru adolescentii de 14-18 ani

     Deficienta de vitamina B7 – este destul de rar intalnita, deoarece sursele alimentare care contin biotina sunt numeroase iar necesarul este asigurat si de sinteza ei de catre bacteriile intestinale. Totusi, deficienta de biotina fara tratament poate duce la moarte. Mai frecvent intalnim aceasta deficienta la persoanele care sufera de diabet tip 2.

   Una dintre situatiile deficitului de biotina apare cand se consuma excesiv de mult albus de ou crud pentru mai mult timp. Acesta contine o proteina, avidina, care leaga puternic biotina intr-un complex ireversibil, care este eliminat din organism prin fecale. Prin fierbere avidina este denaturata si complexul nu se mai poate forma.

   In deficitul de vitamina B7 recunoastem urmatoarele simptome :  piele uscata, dermatita seboreica, infectii fungice, eruptii eritematoase, alopecie. Netratata, lipsa biotinei conduce la o simptomatologie mai severa, incluzand depresia,, somnolenta, apatie, dureri musculare generale, hiperestezii si parestezii.

     Specialistii recomanda ca administrarea biotinei sa se faca pe cale orala ca sa fie eficienta ci nu aplicata la nivelul tegumentelor. 

Leave a Reply

Your email address will not be published.

You may use these <abbr title="HyperText Markup Language">HTML</abbr> tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

*