Vitamina B17 sau Amigdalina – este o vitamina mai putin cunoscuta, folosita cu foarte mult timp in urma de catre egipteni si locuitorii Chinei Antice iar numele de amigdalina se datoreaza faptului ca era extrasa din migdalele amare. Elixirurile preparate pe baza amigdalinei erau utilizate pentru mentinerea sanatatii, avand un puternic efect detoxifiant. Mai tarziu, amigdalina a fost folosita de greci si romani in scopuri terapeutice.
Pentru prima data , amigdalina a fost izolata de doi chimisti francezi iar in anul 1950 iar Dr. Ernest Krebs Jr.(biochimist) ,a izolat, din nou o substanta pe care a considerat-o vitamina, numind-o B17.
Ca structura chimica, vitamina B17 este o combinatie a doua molecule de glucoza, una de benzaldehida si una de acid cianhidric, iar in retetele medicale amigdalina e cunoscuta sub numele de nitrilozida.
Amigdalina poate fi periculoasa atunci cand e administrata pe cale orala, putand fi letala in cantitati mari, datorita faptului ca interactioneaza cu unele enzime ( glucozidaza) prezente in intestinul subtire sau in unele alimente, rezultand acidul cianhidric.
Nitrilozidele se gasesc in peste 1200 de plante, in special in seminte. Cea mai mare cantitate de de amigdalina se gaseste in miezul samburilor de caise, apoi migdale, macadamia, mei, hrisca. Mai poate fi gasita in : porumb, seminte de in,seminte de mustar, in scoarta de malin, sorg, ierburi, piersici, prune, in semintele de mere, pere, lamaie, cirese, struguri si gutuilor.
Amigdalina este continuta si de leguminoase precum : fasolea de camp, fasolea alba, fasole lima, mazare; de legume precum : conopida, varza, broccoli, cartofi dulci cassava, salata verde, spanac, ceapa, vinete, ridiche.
Dupa cum am precizat mai sus, samburii de caise contin cea mai mare cantitate de amigdalina. Cantitatea recomandata este de doar 8-9 samburi pe zi deoarece, in cantitate mai mare pot deveni toxici pentru organism. Consumul de antibiotice, alcoolul si cafeaua reduc foarte mult actiunile amigdalinei in organism.
Conform specialistilor, carenta de vitamina B17 poate cauza depresie , insomnie, anorexie, oboseala si uscaciunea pielii. De asemenea, excesul poate duce la intoxicatii.
Dozele recomandate sunt : pentru copii 50-100 mg/zi si pentru adulti 50-200 mg/zi.